OK

يوجي ايجيري

يوجي ايجيري (Yujiljiri) فرزند تاکه جيرو (Teke Jiro) و هيرو کوهانو (Hiroko Hanno) در بيست و چهارم فوريه 1935 در شهر کوبه (Kobe) ژاپن زاده شد. از سنين کودکي به رياضي علاقه مند بود و در شش سالگي در چرتکه متبحر شد و زماني که سال دهم دبيرستان بود پدرش که صاحب يک قنادي بود از او خواست که حسابداري قنادي او را انجام دهد. يوجي ايجيري از اين کار لذت مي برد و به همين علت تصميم گرفت که حسابدار رسمي شود. در سال 1952 مدت کوتاهي قبل از فارغ التحصيل شدن از دبيرستان اقتصاد نارا (Nara) امتحاني را گذراند که او را قادر ساخت بدون داشتن تحصيلات دانشگاهي حسابدار رسمي شود. در تداوم تحصيلات شبانه، در سال 1956 در مدرسه عالي داشيشا (Doshicha) در کيوتو (Kyoto) امتحان حسابدار رسمي را گذراند و طي گذراندن دوره عملي سه ساله، وارد دانشگاه ريت سوميکان (Ritsumeikan) در کيوتو شد و در سال 1956 ليسانس حقوق را دريافت کرد.

يوجي ايجيري (Yujiljiri) فرزند تاکه جيرو (Teke Jiro) و هيرو کوهانو (Hiroko Hanno) در بيست و چهارم فوريه 1935 در شهر کوبه (Kobe) ژاپن زاده شد. از سنين کودکي به رياضي علاقه مند بود و در شش سالگي در چرتکه متبحر شد و زماني که سال دهم دبيرستان بود پدرش که صاحب يک قنادي بود از او خواست که حسابداري قنادي او را انجام دهد. يوجي ايجيري از اين کار لذت مي برد و به همين علت تصميم گرفت که حسابدار رسمي شود. در سال 1952 مدت کوتاهي قبل از فارغ التحصيل شدن از دبيرستان اقتصاد نارا (Nara) امتحاني را گذراند که او را قادر ساخت بدون داشتن تحصيلات دانشگاهي حسابدار رسمي شود. در تداوم تحصيلات شبانه، در سال 1956 در مدرسه عالي داشيشا (Doshicha) در کيوتو (Kyoto) امتحان حسابدار رسمي را گذراند و طي گذراندن دوره عملي سه ساله، وارد دانشگاه ريت سوميکان (Ritsumeikan) در کيوتو شد و در سال 1956 ليسانس حقوق را دريافت کرد. همچنين در همين سال (درسن 21 سالگي) دوره حسابدار رسمي را تمام کرد و هنوز طبق آمارها جوانترين فرد در کشور ژاپن است که توانسته است در سن 21 سالگي حسابدار رسمي شود. ايجيري پس از فارغ التحصيل شدن سه سال در شهرت.کيو به کار آموزي پرداخت. ابتدا با يک شرکت کوچک و سپس با موسسه پرايس و اترهاوس (price waterouse) در سال 1959 جهت شرکت در دوره کارشناسي ارشد در دانشگاه مينه سوتا (minnesota) در ايالات متحد، پرايس واتر هاوس را ترک کرد و در سال 1960 توانست فوق ليسانس خود را ترک کرد و در سال 1960 توانست فوق ليسانس خود را از آن دانشگاه دريافت کند. در اين سال او همچنين عضو بتا آلفا پسي (Beta Alpha Psi) شد. سپس در امتحان دکتراي دانشگاه کارنگي ملون (camegimellon) شرکت در سال 1963 مدرک دکتراي خود را دريافت کرد.

وي در سالهاي 1963-67 عضو هيئت علمي دانشگاه استانفورد (stanford) بود؛ از 1963 تا 1965 به عنوان استاديار و از 1965 تا1967 به عنوان دانشيار فعاليت کرد و در 1967 به عنوان استاد به کارنگي ملون بازگشت. در 1975 به سوي استادي و در سال 1987 به بالاترين کرسي دانشگاهي که آن دانشگاه به اعضاي هيئت علمي اعطا مي کند، دست يافت. ايجري در سازمانهاي حرفه اي بسياري فعال بوده است: عضويت انجمن حسابداري امريکا (AAA) از 1963 و مشارکت در تعداد زيادي از کميته هاي انجمن از جمله رياست (1982-83) و معاونت (1974-75) انجمن. او همچنين مشاور شماري از شرکتها و سازمانهاي غير انتفاعي بوده است.

ايجيري بيش از 100 مقاله براي ژورنالهاي حرفه اي نوشته و رسالات و کتابهاي زيادي تاليف کرده است از جمله : شالوده هاي سنجش حسابداري: پژوهشي از لحاظ رياضي، اقتصادي و رفتاري (1967)، تئوري سنجش حسابداري (1975)، توزيع چوله و بزرگي شرکتهاي تجاري به همراه هربرت اي سيمون (Herbert A.Simon) در 1977، شناخت تعهدات و حقوق قراردادي: مطالعه اي تحقيقي در موضوعات مفهومي (1980)، حسابداري بهاي تمام شده تاريخي و عقلايي بودن آن، حسابداري ساخت يافته در APL (1984) و حسابداري تکانه و دفتر داري ثبت سه طرفه (1989) به همراه ويليام کوپر (Wiliam W.Cooper). اين دو، همچنين چاپ ششم فرهنگ حسابداري کهلر را در 1983 پس از مرگ نويسنده اريک کهار (Ericl.Kohler) که عضو تالار مشاهير حسابداري بود، ويرايش کردند. بسياري از کتابهاي ايجيري به زبان ژاپني و بعضي به زبان فرانسه و اسپانيايي ترجمه شده اند.

ايجيري به عنوان استاد حسابداري و محقق ماندگار جوايز زيادي دريافت کرده است. او تنها فردي است که چهار بار مفتخر به دريافت جايزه مشارکت برجسته در ادبيات حسابداري از انجمن حسابداري امريکا و انجمن حسابدري رسمي اريکا (AICPA) شده است (1966و 67و 71و76). در 1985 به عنوان استاد بين المللي ممتاز انجمن حسابداري امريکا انتخاب شد و در 1986 جايزه مربي برجسته حسابداري آن سازمان را دريافت کرد.

او در 17 ژوئن 1962 با توموکونيشي مورو (Tomoko Nishimuro) ازدواج کرد و صاحب دو فرزند است و از تفريحات مورد علاقه اش حل جدول، هاکي و کامپيوتر مي باشد.

شايد بتوان گفت ساده ترين راه توصيف اهميت و ميزان نقش يوجي ايجيري برگزيده شدن او از سوي تالار مشاهير حسابداري دانشگاه اوهايو (ohio) در سال 1989 باشد و اينکه او تنها شهروند ژاپني است که در 1983 به عنوان رئيس انجمن حسابدراي امريکا انتخاب شده است. بنابراين او به خاطر نقشي که در نيمي از حرفه داشته است و همچنين به خاطر تحقيقات و فعاليتهايش در دنياي حسابداري کسب شهرت کرده است. شهرت او جهاني است و باز مي گردد به پايان نامه دکتراي او در 1963 با عنوان «اهداف مديريت و حسابداري براي کنترل» که در 1965 توسط نشريه نورت هلند (North Holland) منتشر شد و سپس به زبانهاي ژاپني، فرانسه و اسپانيايي ترجمه گرديد. تقريباً مي شود گفت که، ايده صفحه گسترده (کاربرگ الکترونيکي ) حسابداري که توسط ايجيري در آن کتاب به کار رفته بود از مدتها قبل در ادبيات تحقيق در عمليات و کامپيوتر و حسابداري که به وسيله خود او تاليف شده بود راه خود را گشوده بود. استفاده از کاربرگ الکترونيکي و موضوعات مرتبط با ارائه ماتريسي در کتاب «حسابدراي تکانه و دفتر داري ثبت سه طرفه : بررسي ساختار پوياي سنجش حسابداري» نيز بررسي شده اند.

در زمان تولد ايجيري، کشور ژاپن سراپا درگير جنگ جهاني دوم بود و او همراه خانواده اش و براي فرار از بمباران هوايي به نواحي روستايي اطراف شهر رفتند و در آنجا بود که رياضي را از معلمي که مانند او از شهر آمده بود آموخت. دو مرد تاثير زيادي در ساختن شخصيت و عقادي ايجيري داشتند يکي پدر او و ديگري معلمش تامينو سو که نيشيمارو (Taminosuke nishimaro) و در واقع گرايش فلسفي و محققانه معلم او تکميل کننده نقش عملگر او واقعگرايانه پدرش بود.

تا سن 24 سالگي، ايجيري 1650 دلار پس انداز کرد و با اين پس انداز توانست به امريکا مهاجرت کند و چنانکه گفته شد براي دوره دکتري به دانشگاه کارنگي ملون وارد شود. در کارنگي بود که ايجيري درگير يک برنامه آموزشي پرهيجان، جديد و تحليل گونه شد که فرصتهاي جديدي را براي او به وجود آورد تا به همراه هيئت علمي آنجا وارد پروژه هاي تحقيقاتي گردد. از جمله اين دانشمندان مي توان هربرت سيمون (HerbertSimon) را نام برد که بعدها جوايزي مهم را دريافت کرد از جمله: جايزه مشارکت برجسته علمي از جامعه روانشناسان امريکا بخاطر مقاله فرايند شناخت، جايزه اي به خاطر هوش مصنوعي و علوم کامپيوتر از جامعه ماشينهاي محاسب، جايزه نوبل (در اقتصاد و اقتصاد سنجي) و مدال علمي علوم از دولت امريکا. از دانشمندان ديگر مي توان ريچارد سايرت (Richard Cyert) و جيمز مارچ (JamesMarch) را نام برد که آن موقعع درگير تحقيق کلاسک خود، تئوري رفتاري شرکت (1963) بوند. همچنين مي توان از کوپر (W.W.Cooper) نام برد که به نوعي پيشرو در کاربرد رويکردهاي مقداري و مسئول آموزش حسابداري، اقتصاد سنجي و پژوهش عملياتي بود. او بود که ايجيري را به نوشتن پايان نامه اش در حسابدراي متقاعد کرد.

ايجيري با نزديک شدن دريافت مدرک دکتري توانست رضايت استادش نيشيمارو را براي ازدواج با دختر او کسب کند و پس از ازدواج به همراه همسرش به امريکا بازگشت. پس از دريافت مدرک دکترا مدت 4 سال به دانشگاه استانورد (stantord) رفت و در آنجا با منطق، رياضي، فيزيک و فلسفه آشنايي بيشتري پيدا کرد. در اين زمان ايجيري به خوبي با امر تحقيق مانوس شده بود و کارهايي انجام داد که منحصر به حسابداري نبود بلکه به علوم ديگر از جمله اقتصاد، اقتصاد سنجي، آمار، پژوهش عملياتي، تئوري سازمان، رياضيات، منطق و غيره مرتبط بود. آنهايي که علاقه مند به سخنراني سال 1924 هنري راند هاتفيلد (Hanry Rand Hatgield) استاد حسابداري اوايل قرن 19 با عنوان : «دفاع تاريخي از دفتر داري‌» بودند، شيفته پاسخ ايجيري هستند ک در 1975 توسط دانشگاه گارنکي ملون تحت عنوان حسابداري، پيش به سوي آزادي چاپ شد. همان طور که گفته شد ايجيري بيش از 100 مقاله و 20 کتاب تاليف کرده است. او هم در آمريکا و هم در خارج از امريکا به خاطر تلاشهاي بي وقفه اش هميشه مورد تقدير بوده است. ايجيري چهار بار برنده جايزه انجمن حسابداري امريکا و انجمن حسابداران رسمي امريکا بوده است که عبارتند از :

1-      جايزه 1966 : قابليت اتکا و عينيت سنجش در حسابداري، اکانتينگ ري ويو (Accounting Review)، ژوئيه 1966، به همراه آرکي جي ديک (R.K.Jaedicde)

2-      جايزه 1967 : مباني سنجش حسابداري : بررسي از لحاظ رياضي، رفتاري و اقتصادي، پرنتيس هال (prantice –Hall)

3-      جايزه 1971 : مدلي براي يکپارچه سازي هدفهاي نمونه گيري در حسابرسي، جورنال آو اکانتينگ ريسرچ (Joumal of Accountinl Reserch)، بهار 1971، به همراه رابرت کاپلان (Robert S.Kaplan)

4-      جايزه 1976: تئوري سنجش حسابداري، که توسط انجمن حسابداري آمريکا در 1975 چاپ شد.

ايجيري در چهارمين رساله خود در انجمن حسابداري امريکا تحت عنوان «حسابداري تکانه و دفتر داري ثبت سه طرفه» نوشته است: براي شناخت گذشته، بايد آينده را شناخت اين نق قول از کتابي است در زمينه شطرنج که توسط رياضيدان بزرگ ريموند اسميليان (Raymond Smillyan) تاليف شده است که بهتر است به اين شکل بيان شود: گذشته قابل لمس تر مي شود اگر بتوان آن را جهت بررسي تاثير آينده در جهات مطلوب به کار بست. در واقع اين همان شيوه اي است که ايجيري در حسابداري سه طرف به کار بسته است.

ايجيري با علاقه زياد کتابهاي اسميليان را مي خواند؛ رياضيداني فيلسوف که در موضوع «هستي شناسي» و خلقت مطالب زيادي نوشته است. در يک کتاب داستان براي کودکان چيني نوشته شده است: استاد نقاشي به کودکي که در حال نقاشي است مي گويد. نه نه، شما صرفاً آنچه را که هست نقاشي کرده ايد، در حالي که هنر در اين است که آنچه را که نيست نقاشي کنيد ! و ايجيري مثالي از همين ابتکار است. چگونه است که او مبتگر ايده ثبت سه طرفه مي شود؟ ارتباط اوليه بين ترازنامه و صورت سودوزيان توسط افراد ديگري از جمله بوکاپاچولي (Lucapaciole)، مولف کتاب حسابداري دوطرفه در 500 سال قبل تا به حال مطرح شده بود ولي چرا هيچکس قبل از ايجيري نتوانسته بود اين اصل را به صورت سود و زيان تعميم دهد؟ پاسخ در قدرت خلاقيت ايجيري است. قدرت فوق العاده او در نفوذ به وجود چيزهايي که ظاهراً «وجود ندارند».

نتيجه اين اقدامات اين شد که اکنون سيستمي ايجاد شده است که در آن ترازنامه و تغييرات آن، صورت سود و زيان و تغييرات آن مي توانند با هم در جدولهاي پيشتيباني از جمله صورت گردش وجوه و تغييرات صورت گردش وجوه نشان داده شوند. ظاهر کلي صورتهاي مالي حسابداري جديد به همراه کاربردهاي جديد حسابداري و بهره برداري کامل از اين صورتهاي مالي، همگي در انتظار توسعه سيستمهاي کامپيوتري و کسب تجربه به منظور پذيرش و استفاده موفقيت آميز از آن هستند.

اين سئوال هنوز مطرح است که چرا حدود 500 سال قبل، از زمان پاچولي تا زمان ايجيري، با وجود اين همه افکار روشن، اين اتفاق در زمان ايجيري رخ داد؟ پاسخ در عمق نگاه ايجيري در مطالعاتي است که در بررسي شالوده حسابداري داشت و نهايتاً منجر به اين استدلال توسط ايجيري شد که تمام حسابداري از جمله عرضه چند بعدي آن، مي تواند از سه اصل ساده مشتق شوند که اصول بديهي کنترل، کميات و مبادلات هستند.

در کنفرانسي در شهر سينا (siena) کشور ايتاليا، در بزرگداشت پانصدمين انتشار اولين نسخه حسابدراي دو طرفه پاچولي، ايجيري اختراع خود يعني حسابداري سه طره را ارائه کرد. مقاله او با عنوان «زيبايي ثبت دو طرفه و تاثير آن بر ماهيت اطلاعات حسابداري» در شماره 1993 اکونوميک نوتس (Economic Notes) به چاپ رسيد. آنهايي که رويکرد معلم مابانه را ترجيح مي دهند مي توانند به کتاب آموزشي کامپيوتري اخير ايجيري مراجعه کنند تحت عنوان: «تحول دفتر داري: از ثبت يکطرفه تا دو طرفه سپس سه طرفه».


1395/04/09

Bookmark and Share   شماره خبر :1108 تعداد بازدید :2286

درج نظرات اخبار

نویسنده *
نظر *
کد ویژه
کد امنیتی
Captcha reload